Kúszóváltó 1.0

2010.07.03. 15:07

 Kicsit megkésve, de csak sikerült beszúrni a épeket az "új" kúszóváltókról. :)

 

 Maga a kúszóváltó nem egy újkeletű dolog. Nyugaton legalább 20 éve használják, rendkívül pozitív tapasztalatok kíséretében. Nem is értem miért nem jutott ez itthon senkinek sem eszébe...?

 Mi is az a kúszóváltó? ...Hasonló elven működik, mint az egyszervolt PIKO modellvasút: ott az előre gyártott sínelemeket egyszerűen leraktuk a szőnyegre, és már mehetett is rajta a közlekedés. A kúszóváltó is több, a folyóvágányra helyezhető síndarab. Három fő részből áll: magából a váltóból, a szomszédos vágányra vezető ráhajlításból, és az elemek végeinél lévő rámpákból. A villamos ráhalad a rámpákra, és innen az eredeti felépítményre helyezett síneken fut át a másik vágányra.

 A rendszer egy kicsit a Legóhoz is hasonlít: többféle közdarab tartozik a szetthez, hogy az eltérő vágánytengely-távolságú pályákon is használható legyen a szerkezet, illetve különböző rámpák kapcsolhatóak hozzá, hiszen más a felülete a hagyományos vignoles, a phoenix és a tömbsínes felépítménynek.

 A kúszóváltó elemeit csavarozással rögzítik le. Emiatt viszonylag gyorsan telepíthető, illetve elbontható, segítségével pedig jelentősen lerövidíthető a buszpótlás távolsága... (forrás: IHO)

 A BKV nemrég vásárolt 2 pár kúszóváltót, hogy majd különböző felújítások idején használhassa. Ezt a szerkezetet két MUKI közé kapcsolt pőrékocsival mozgatják, illetve juttatják el rendeltetési helyére. Majd egy daruval emelik be. A daru működésének ideje alatt a felsővezetéket le kell kapcsolni, ezért a "szerelvényt" egy UNIMOG is mozgatja. Ezután rögzítik a váltókat a helyükre.

 Idáig több alkalommal is láthatta a nagyközönség, többek között a Margit hídnál és a Fehérvári úti csatornaépítések idején is. Jelenleg az Andor utcánál "teljesít szolgálatot". 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://knight009.blog.hu/api/trackback/id/tr182127183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása